Millest see tuleb, et vahel tekivad toorest õuna süües või kartulit koorides allergiasümptomid, kuid vahel ei teki? Selle taga on ristallergia.
Õietolmuallergiaga kaasnev toiduallergia ehk ristallergia
Õietolmuallergiaga inimestel ilmnevad sageli allergianähud ka tooreste puuviljade, aedviljade, maitsetaimede ning pähklite söömisel. Näiteks kevadisel õietolmuperioodil, kui õitsevad kask, lepp ja sarapuu, tekib toore õuna, pirni, paprika, tomati või porgandi söömise järgselt allergiale iseloomulikud reaktsioonid. Või puju õitsemise aegu juulist septembrini ei talu paljusid maitsetaimi sh tilli ja peterselli. Miks see nii on? Tegemist on ristallergiaga, mille korral kehas toodetud õietolmuvastased antikehad reageerivad õietolmu struktuuriga sarnastele valkudele. Erinevatest toiduainetest pärinevate valkude vastu tekib samuti allergiline reaktsioon ning ilmnevad allergilised vaevused. Seda nimetatakse ristreaktiivsuseks ja allergiasümptomeid ristallergiaks.
Sümptomid
Kõige sagedasemini tekivad sümptomid kokkupuutepindadel ehk tekib oraalne allergiasündroom - huultel, keelel, suus ja kurgus esineb kipitus või pakitsustunne, tekib sügelus ja turse.
Lisanduda võivad:
nina sügelus, -kinnisus, vesine nohu, aevastamine, limaskesta turse;
silmis kipitustunne, punetus, pisaratevoolus, laugude turse ja sügelus, silmavalgete punetus;
oksendamine ja kõhulahtisus;
naha erinevad ekseemid (dermatiit, urtikaaria, punetus, varem esinenud atoopilise dermatiidi ägenemine);
kõrvavalu;
kõris hääle kähedus, kõrikramp, -kitsenemus;
harvem astmanähud;
raskemal juhul allergiline üldreaktsioon ehk anafülaksia.
Allergianähud ja raskusaste võivad olla erinevad. Allergiline reaktsioon tekib enamasti 5-15 minuti jooksul ning taandub iseeneslikult 10-30 minuti jooksul. Kuni 2% inimestest võib kujuneda eluohtlik süsteemne ülitundlikkus ehk anafülaksia. Raskete allergiliste reaktsioonide korral nagu hingamisraskus, peapööritus, ulatuslik nõgeslööve, südame kloppimistunne tuleb alati pöörduda arsti poole! Ristallergia taimsete toiduainete suhtes võib avalduda aastaringselt, kuid taimede õitsemisperioodil on haigusnähud tavaliselt kõige tugevamad. Samas on ka inimesi, kellel söödud toidust allergianähud tekivad ainult õietolmu perioodil. Tasub meeles pidada, et suvine porgand ja värske kartul on allergeensemad, kui üle talve seisnud juurviljad. Ainuüksi varase toore kartuli koorimine võib põhjustada pisaratevoolu ja käte kihelust.
Ristallergia korral tekitab allergianähte just toores puu- ja aedvili, maitsetaimed. Keetmine, hautamine, küpsetamine jm termiline töötlemine muundab allergiat tekitavaid valke ning seetõttu talutakse antud toiduainet paremini.
Diagnoosimine
Ristallergia diagnoosimisel on oluline inimese enda tähelepanekud teatud toiduainete söömisel tekkinud allergianähtudest. Üsna sageli on seos nii ilmne, et lisauuringuid pole vajagi. Ristallergia diagnoosimisel on abiks nahatorketestid värskete puu- ja aedviljadega ning pähklitega. Vajadusel määratakse vereseerumist allergeenspetsiifilised IgE antikehad.
Ravi
Ravi osas konsulteeri alati oma raviarstiga.
Väldi allergianähte põhjustavate tooreste puu- ja aedviljade ning maitseainete kasutamist. Tarvitage neid kuumtöödelduna.
Kergemate sümptomite leevendamiseks piisab suukaudsetest allergiavastastest ravimitest ehk antihistamiinikumidest, mis on apteegis kättesaadavad käsimüügist.
Raskemate reaktsioonide, anafülaksia korral on vajalik automaatsüstel adrenaliini EpiPen kasutamine. Selle kirjutab välja ning annab retsepti raviarst.
Õietolmude ja reaktsioone põhjustavate toiduainete tabel:
Kasutataud materjal: Ristallergia - Tartu Ülikooli Kliinikum
コメント